Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 13:11 - Защо се разболяваме и колко е важно какво ядем-алкално-киселият баланс
Автор: visible Категория: Други   
Прочетен: 1989 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хората казват,яжте повече плодове и зеленчуци за да сте здрави и са прави.На първо място защото са живи храни,а на второ защото са алкални с високо рН.Поддържането на правилен баланс между храните е от голямо значение за вашето здраве.Човек ,който иска да е здрав трябва да яде 80% алкални храни и 20% кисилинни,а сега се замислете над менюто си и не се очудвайте от къде идват болестите.

Хомеостазното кръвно е с рН приблизително 7,4 и този показател се оказва жизнено важен. Независимо с какво се храним тялото ни има механизми, чрез които поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,365. Това рН се счита за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, като 2 е силно киселинно, над 7 е алкално). Ако внесем киселинно-образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда. Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинно-основен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва моментът, в който се разболяваме. От тук следва, че това какво има в чинията ни, всъщност има значение.
“Много болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на тази вътрешна среда. Според някои ракът е болест, чието развитие се ускорява от киселинността на телесните течности. Раковите клетки се развиват по-добре от нормалните клетки в кисела и бедна на кислород извънклетъчна течност.” /др. Казънс, “Съзнателно хранене”/

Ако киселинността е завишена, организма ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организма може да издърпа от запасите от калций (например от костите), за да неутрализира тази киселинност.

Нека сега да видим, коя храна е алкализираща и коя киселинно-образуваща.

Дали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела. Така например зрелите лимони са кисели, но попадат в графата за алкални храни, понеже минералното съдържание в лимоните от алкални микроелементи е много високо и попадайки в организма ни внася алкалност.

Обобщено може да кажем, че зрелите плодове и зеленчуци, някои билки са алкализиращи. Подкиселяващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки (оцветители, набухватели, консерванти, изкуствени подсладители), безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработената храна. Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е. Затова добре узрелите био плодовете и зеленчуците, отгледани в богати почви и в чиста околна среда, са едни от най-мощно алкализиращите и затова са особено силни в борбата с болестите.

 Сега се замислете ,какво ядете!

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: visible
Категория: Други
Прочетен: 37926
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930